Kartofler:

I år har vi fået lagt de første kartofler d. 18-2-19, så vi skulle gerne have de første
“guldklumper” parate til salg omkring 1-5-19.  Vi er ingenlunde fortalere for kviklån, så begynd hellere at spare op til denne delikatesse allerede nu !

Af sorter i år kan nævnes Solist, Jutlandia, Ditta, Sava, Asparges, Exquisa, Folva mm.

Det lykkedes os at få et lille parti Blå Congo hjem, så de bliver også snart lagt i jorden.

 Desværre havde vores leverandør ikke Æggeblomme-kartofler i år, så dem kan vi desværre ikke levere denne gang.

I begyndelsen af sæsonen må man nøjes med at købe sig til kartoflerne, men længere henne på sæsonen bliver folk “sluppet løs” i markerne til selvopgrav. Vi vil som vanligt sætte skilte op ved de forskellige sorter.

 

 

 

Jordbær:

Vores jordbær kommer fint i år. De har haft en lun vinter og godt med regn i marts måned. Vi har lige dækket et stort stykke med fiberdug, så der kan være jordbær fremme i begyndelsen af juni.

Selvplukmarken er opprioriteret i år, så der skulle være nok bær til alle. (Sidste år gik det jo ikke så godt p.g.a. vejret).

Vi har som altid Honeoye og Malwina til markering af sæsonen. Honeoye åbner og Malwina lukker ballet. I mellem disse har vi Alba, Korona, Polka, Sonata mm.

Nyhederne i år hedder Faith og Malling. Vi glæder os selv meget til at se, hvad disse nye sorter i familien kan præstere både smags- og ydelsesmæssigt.

Man kan altid købe sig til vores dejlige jordbær i gårdbutikken, men det er altså noget specielt selv at gå ud i marken og plukke dem.

Løg:

På Skelbjerggård dyrker vi både røde som hvide løg. Der kan skrives stolper op og ned om løgets næringsmæssige fortræffeligheder. Der er ingen tvivl om, at det er meget sundt at spise løg, og så indeholder de praktisk talt ingen kalorier – som info til dem, der tæller den slags tal.

Hent dem selv i marken til sommer eller køb i gårdbutikken.

Sukkerærter:

Vi startede sidste år med at have sukkerærter på programmet både som selvpluk og som salg fra gårdbutikken. Som de “afhængige” ærtekunder erfarede, blev det et rigtigt dårligt år i ærte regi. De skreg på regn og visnede til sidst helt væk.

I år håber vi på andet vejr. Der bliver igen sået sukkerærter, og så håber vi bare på vand fra oven i nødvendige mængder – og helst regn om natten af hensyn til de ferie-ramte.

Squash:

Kalder I dem Zucchini eller Courgetter, er det helt i orden. Kært barn har mange navne, og det hele dækker over en dejlig – men lidt overset – grøntsag.

Vi prøver at så nogle gule af slagsen denne sæson bare for sjov, for der skulle ikke være den store smagsforskel . Igen i år må man selv plukke eller købe sig til dem i gårdbutikken.

Rødløg:

Som med de hvide løg – uundværlige i madlavningen.

Man plejer at sige, at de røde løg er mildere i smagen end de hvide og derfor gode i f. eks. rå salater.

De løg, vi høstede sidste efterår og lagrede køligt, har været lidt “Rasmus modsat”.  – De røde er denne gang kraftigere i smagen??

Hvidløg:

Nu kommer der storpolitik med i teksten !
Skribenten er harm, og læseren af en ellers uskyldig grøntsagspræsentation vil kunne fornemme vrede og indignation…..

70% af Danmarks hvidløgsforbrug kommer fra Kina, hvor de er berømte for at dyrke grøntsager under meget tvivlsomme forhold. Resten er fra Sydeuropa minus en meget lille markedsdel for danske hvidløg.

Vi kan sagtens dyrke hvidløg i Danmark, så vi tog teten op her på gården, og det er blevet en rigtig succes. Hvidløgsarealet vokser stødt fra år til år, og de lokale supermarkeder er også begyndt at tage vores friske hvidløg ind til videresalg.

Vi skal genlære at spise dette fantastiske løg friskt – lidt ligesom en porre, hvor også den grønne “stilk” kan spises. 

Vores besked er klar: stop med at købe hvidløg fra den anden side af kloden.

Ærter:

Det er ganske vist: Vi har kunder, der planlægger deres udenlandsferie efter, hvornår ærtesæsonen er i gang på Skelbjerggård.

De friske ærter er vanedannende. Nogle kommer og plukker kilovis af dem, og vi undres over de mængder folk er i stand til at konsumere.
Heldigvis er det sundt at spise ærter, så der er ingen skade sket.

Mange har minder fra en barndom, hvor ærterne smagte af noget, og de bliver genkaldt hos os, for ærterne smager fantastisk. De er friske fra marken og har ikke været undervejs til et supermarked i flere dage.

I kan som altid plukke selv eller vælge den nemme løsning i gårdbutikken.

Bønner:

Friske, grønne bønner af sorten Cadillac.

Er man vant til grønne, emballerede bønner fra Peru, så bliver overraskelsen desto større, for hold op hvor smager friske, dampede bønner godt (lidt salt + en lille smørklat med ).

Vi laver også i år pluk-selv på denne delikatesse. 

Persille, purløg, dild:

Håber på at få krydderurter i år. Vi skal nok så dem. har vi en meteorolog blandt læserne, der vil garantere regn?

Rabarber:

Vi har 3 forskellige sorter med varieret indhold af oxalsyre.

Sutton Seedless, Vinrabarber og jordbærrabarber. 

Rabarber var i gamle dage den første vitaminindsprøjtning efter en lang vinter, så den blev dyrket overalt i Danmark.

Gulerødder:

På gulerodsfronten er der også mange kunder, der glæder sig til en ny sæson.

Igen historien om, at grøntsager bare smager mange gange bedre, når de lige er hevet op af jorden.

Det kan du også få lov til selv her på gården – altså at grave dine egne gulerødder op fra jord til bord.

Rødbeder:

Runde rødbeder. Cylinderformede rødbeder og bolche-beder.

Så skulle vi være dækket ind m.h.t. både salat, ovnbagning og syltning.